Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2008

ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ - Παρουσίαση του "ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ"


NEA OIKONOMIKA TZAKIA ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ
Η γυαλισμένη πλευρά της επιχειρηματικότητας αλα Ελληνικά στο «οικονομικό μυθιστόρημα» του Φώτη Καλαμαντή «Εντελώς Κουκουρούκου».
Του κ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Παρασκευή 4 Ιαν. 2008
Δεν είναι σύνηθες να γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων και δη λογοτεχνικών στο ένθετο «Οικονομία», (ο φυσικός χώρος μιας τέτοιας παρουσίασης θα ήταν το πολιτιστικό ένθετο του «ΚτΕ» «Έργα και Ημέρες», αλλά για το συγκεκριμένο μυθισόρημα είναι μάλλον ο καταλληλότερος χώρος. Το «Εντελώς Κουκουρούκου» του Φώτη Καλαμαντή, μαζί με το πρώτο του βιβλίο, το «Game Over» (2006), διαμορφώνει ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «οικονομικό – επιχειρηματικό μυθιστόρημα». Δεν είμαι βέβαια ειδικός, αλλά με βάση τα διαβάσματά μου θεωρώ ότι μια τέτοια κατάταξη, πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα, δεν είναι κριτικά απαράδεκτη. Το παίρνω πάνω μου εν πάση περιπτώσει, και οι ειδικοί ας με αντικρούσουν.
Ο Φώτης Καλαμαντής ξέρει καλά τον χώρο των επιχειρήσεων...
... Η βιωματική του σχέση με τις επιχειρήσεις και την αγορά του επιτρέπει να σκιαγραφήσει αδρά και γλαφυρά, σε μιαν ατμόσφαιρα κοινωνικο-οικονομικού θρίλερ, την ελληνική ιδιαιτερότητα: τα τζάκια «τρίτης γενιάς» που διαμορφώθηκαν από την δεκαετία του ’90 και μετά, με αποκορύφωμα την χρηματιστηριακή φρενίτιδα του 1999, την καταλήστευση των κοινοτικών και κρατικών πόρων στο όνομα μιας πλασματικής ανάπτυξης, τις σχέσεις διαπλοκής που τα κατέστησαν πόλους οικονομικής και πολιτικής ισχύος στο λυκόφως της πράσινης ηγεμονίας και στο λυκαυγές της γαλάζιας παλινόρθωσης.
.... μας μεταφέρει περίπου στο σήμερα, στην μεταολυμπιακή Αθήνα, με επιχειρήσεις που κινούνται χωρίος ακριβές στίγμα και όραμα και επιχειρηματίες που κρατούν με τα δόντια (και με τις μίζες) τις υπερεκτιμημένες χρηματιστηριακές υπεραξίες των εταιρειών τους.
... Ο ένας είναι παραδομένος στον ευδαιμονισμό της επιχειρηματικής του επιτυχίας (χλιδάτη ζωή, μπουζούκια και γκομενάκια) κι ο άλλος διολισθαίνει σε μια άδηλη παράνοια, που θα αποδειχθεί μοιραία.
... Στην ιστορία, που εκτυλίσσεται σε 52 κεφάλαια τα οποία αντιστοιχούν στις 52 κάρτες μιας τράπουλας και στους συμβολισμούς που κάθε μια περιέχει, παρεμβάλλονται κι άλλα πρόσωπα: οι σύζυγοι των δυο επιχειρηματικών αστέρων, κάθε μια βυθισμένη στο δικό της αδιέξοδο, και μια μοιραία νεαρή γραμματέας, που θα εκτρέψει τον Λευτέρη Τζάνο από την ευδαιμονική του κανονικότητα.
Αλλά άκρως ενδιαφέροντες και αναγνωρίσιμοι είναι και οι δευτεραγωνιστές της ιστορίας...
... Η ιστορία εκτρέπεται σε τραγικά αποτελέσματα, με πολλές και απροσδόκητες αναλογίες με καταστάσεις που μονοπωλούν τη σκανδαλώδη πολιτικο-οικονομική επικαιρότητα των ημερών.
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: