Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "SOUL", ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008,



Το περιοδικό SOUL εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη και κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα.
Στο τεύχος Φεβρουαρίου '08 δημοσιεύθηκε παρουσίαση του "ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ". Κείμενο: Στέφανος Τσιτσόπουλος



Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την παρουσίαση:

"Η ζωή στην Αθήνα, τόσο σκληρή, αληθινή και κυνική, όσο κι ένα ριάλιτι. Αμακιγιάριστοι, ψυχροί, μπερδεμένοι, απελπισμένοι, αλλά και με μια παράξενη τρυφερότητα, που παλεύει να αναδυθεί, οι ήρωες του συγγραφέα πέφτουν και βουλιάζουν σε μια πόλη όπου μπίζνες, σεξ και απόγνωση, παίζουν σε καθημερινή διάταξη."

... "Το "Εντελώς Κουκουρούκου" σαν ασανσέρ πηγαινοέρχεται στους πάνω ορόφους της χλιδής και στα κάτω πατώματα του λαουτζίκου. Από το βασικό μισθό στα κλασάτα πούρα. Στο ενδιάμεσο σεξουαλικότητα και power games. Ο Καλαμαντής έχει ακτινογραφήσει επακριβώς την ελληνική κοινωνία, το στερεότυπο "λαός και Κολωνάκι". Οι μεσάζοντες, οι καβάτζες, τα σίγουρα κρεβάτια, η διαφθορά, η μοναξιά, το σεξ, τα δελτία ειδήσεων."


... "Το βιβλίο διαδραματίζεται ένα καυτό καλοκαίρι. Μοιάζει με ριάλιτι καθώς ο αναγνώστης νιώθει να χαζεύει τους ήρωες σαν τα ψαράκια στη γυάλα. Αύριο κι όλας θα μπορούσε να γίνει σίριαλ. Τόσο αληθινό, τόσο ωμό, τόσο Ελλάδα.
Όπως και στο πρώτο του βιβλίο "Game Over" ο Καλαμαντής γνωρίζει το σύστημα της ελληνικής αγοράς. Τους πιασμάν, τα λαμόγια, τα γρανάζια, το τίποτα που κάποιοι το βαφτίζουν μπίζνα. Γνωρίζει όμως και τη δύναμη του σεξ και τις άγριες επιθυμίες, που όσο και να τις ρουμπώσεις, κάποιο μεσημέρι θα ξεσπάσουν με θόρυβο όπως ο ατμός ανατινάζει τη χύτρα.
Και στο φόντο η Αθήνα. Τα "Flocafe", οι Αμπελόκηποι, οι κλαδικές εκθέσεις, η μοναξιά των ηλικιωμένων, οι σειρήνες των ασθενοφόρων ο ήχος της πόλης, οι λέξεις, τα σώματα."


... "Το τέλος ξεσπάει σαν αρχαία τραγωδία. Η ύβρις και η Νέμεσις. Και η Αθήνα, όπου κάπου αλλού, σε μια άλη γωνιά, το παιχνίδι ξαναπαίζεται με τους ίδιους όρους και τα ίδια λάθη."

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Gia mia Depy (Drosou) zoume!:) kai oloi gnorizoume mia Depy ite irthe mia kai dio fores ite den irthe pote sti zoi mas. Ekseretiko vivlio, vathia filosofiko kata ti gnomi mou opos kai to proigoumeno to "Game Over". O Fotis Kalamantis dihnei na ine anthropos pou gnorizei giati hamogelame kai giati sfiggoume ta hilia. Pistevo pos i haraktires tou antiprosopevoun tous pollous eaftous pou krivoume o kathenas mesa mas kai i allilepidrasi tous antikatoptrizei tin esoteriki pali gia mia armoniki zoi mesa se tosa antikrouomena kai antifatika erethismata pou dehomaste kathe stigmi.

a.k.